9/8/07

Η καταστροφή που έπληξε την Αμανή ας λειτουργήσει ως καταλύτης για την ανάπτυξη της περιοχής….


Η επίσκεψη στις καμένες περιοχές της Αμανής (πυρκαγιά 25-26-27/7/2007) σε πληγώνει. Μαύρη, κατάμαυρη γη όσο πιάνει το ανθρώπινο μάτι. Αποκαΐδια παντού. Περιουσίες και δάση χάθηκαν. Θυσία στη πύρινη λαίλαπα που έπληξε τη πιο προβληματική περιοχή του Νομού μας.

Η ευαίσθητη αυτή περιοχή, ο πυρήνας της ευρύτερης περιοχής της Αμανής, υπέστη ισχυρό πλήγμα από τη φωτιά. Το πλήγμα αυτό έχει προεκτάσεις : περιβαλλοντικές, οικονομικές, δημογραφικές, ψυχολογικές. Με ποια διάθεση ο κάτοικος της Πισπιλούντας, της Ποταμιάς, της Πυραμάς και της Παρπαριάς θα αρχίσει την ημέρα του, ανοίγοντας το παράθυρο του και αντικρίζοντας αυτό το απαίσιο θέαμα – το μαύρο τοπίο.

Η παρέμβαση όλων πρέπει να είναι άμεση. Η αντίδραση της Πολιτείας για αρωγή και υποστήριξη στη πληγείσα περιοχή πρέπει να είναι συντονισμένη και καθολική. Και οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν πρέπει να κινηθούν προς τρεις κατευθύνσεις :

Μέτρα για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων, μέτρα για την ανασυγκρότηση της περιοχής, την ανασύσταση του τοπίου και την προστασία της διασωθείσης έκτασης και μέτρα για μία ολοκληρωμένη παρέμβαση στη περιοχή της Β.Δ Χίου.

Τα άμεσα μέτρα που πρέπει να γίνουν είναι :

· Έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία κηρύσσονται οι πληγείσες περιοχές πυρόπληκτες και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

· Να δημιουργηθεί ειδικό πρόγραμμα υποστήριξης των θυμάτων της πυρκαγιάς. Ο προϋπολογισμός του θα εξαρτηθεί από την επιμέτρηση του μεγέθους και της έκτασης της καταστροφής.

· Η καταβολή του Προνοιακού επιδόματος έκτακτης ανάγκης και σε όσους χρειάζονται ειδική συνδρομή με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επιχορηγούνται με ανάλογο ποσό.

· Κατάρτιση σχεδίου Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΣΕΑ) και υποβολή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη πλήρη αποζημίωση και αποκατάσταση των πληγέντων αγροτικών καλλιεργειών. (Ήδη ο Δήμος Αμανής έχει ξεκινήσει τη διαδικασία καταγραφής των καταστραμμένων εκτάσεων).

Παράλληλα με τα προηγούμενα μέτρα άμεσης ανακούφισης των πληγέντων θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μέτρων για την ανασυγκρότηση της περιοχής, την ανασύσταση του τοπίου και την προστασία των διασωθέντων εκτάσεων. Με ταχύτατους ρυθμούς πρέπει να γίνουν οι μελέτες και να αρχίσουν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αναδάσωσης. Το συντομότερο δυνατόν πρέπει οι μπουλντόζες και οι εκσκαφείς να αρχίσουν δουλειά. Οι άνθρωποι που ζουν στις πληγείσες περιοχές πρέπει να τονωθούν ψυχολογικά και να αρχίσουν να ελπίζουν.

Για την προστασία της υπόλοιπης διασωθείσης έκτασης της Β.Δ Χίου πρέπει να δωθούν άμεσα πιστώσεις για τη στελέχωση των απαραίτητων πυροφυλακίων σε κατάλληλα σημεία της περιοχής ώστε να γίνεται συστηματική παρακολούθηση και πρόληψη νέων πυρκαγιών. Αυτό όμως που είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ είναι να γίνει άμεσα η λειτουργία Πυροσβεστικού Κλιμακίου στη Β.Δ Χίο.

Σε κάθε περίπτωση η εκτεταμένη καταστροφή που έπληξε την Αμανή οφείλει να λειτουργήσει ως καταλύτης ώστε να δούμε μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα την τύχη και την ανάπτυξη ολοκλήρωσης της Β.Δ Χίου. Οφείλουμε σε ειδική συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χίου, όπως πολύ σωστά ζήτησε η επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κα Ισαβέλλα Μπουρνιά, που θα γίνει στη Βολισσό να εξετάσει και να λάβει αποφάσεις για μία συνολική και ολοκληρωμένη παρέμβαση στη περιοχή. Το οφείλουμε στο ομορφότερο κομμάτι του Νομού μας με τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες.

Υ.Γ.1 Στις εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου που γίνονται στα καμένα χωριά να είμαστε όλοι εκεί.

Υ.Γ.2 Με πρωτοβουλία της Ν.Α Χίου ας οργανωθεί εκδήλωση (Συναυλία ή κάτι άλλο) συμπαράστασης στη πληγείσα περιοχή.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ανακοίνωση για ΔΕΥΑΧ.
Ζητήστε Αναλυτική Χρέωση της κατανάλωσης του νερού ανά τρίμηνο από την ΔΕΥΑΧ.
Μετά την συνένωση των δήμων παρατηρείται συνένωση των καταναλώσεων τριμήνου σε ετήσια βάση με αποτέλεσμα να χρεώνετε υπερβολικά η τιμή ανά κυβικό.